Forfangenhed: Sådan hjælper du bedst din hest

Forfangenhed er desværre en ret almindelig lidelse, der kan ramme både heste og ponyer, og den forårsager betydelig ubehag og smerte.

Symptomer på forfangenhed viser sig primært i hovene, da der opstår en betændelseslignende tilstand i lamellerne i hovvæggen og i sålen, hvilket resulterer i smerte, stivhed og halthed hos hesten. Forfangenhed kan komme af flere årsager, men den mest sete i dag, er som følge af overvægt og insulinresisstens.

Den mest effektive måde at undgå forfangenhed på er ved at holde sin hest slank, motionere og fodre korrekt.

Hvis forfangenhed rammer din hest

Skulle uheldet alligevel være ude er der her nogle tip til, hvad man kan gøre, hvis ens hest lider af forfangenhed.

   1. Rådfør dig med din dyrlæge: Den første og vigtigste handling, du skal tage, er at kontakte din egen dyrlæge. En dyrlæge vil kunne foretage en grundig undersøgelse af din hest og give den nødvendige behandling baseret på dens individuelle behov.

   1. Boksro og begrænset græs: Heste med forfangenhed har brug for masser af hvile og begrænset adgang til græs. Opstaldning i en blød, rent strøet boks kan være gavnligt for at reducere belastningen på hovene. Græs bør begrænses eller stoppes, og i stedet bør man fodre hesten med hø eller wrap, der har et lavt indhold af sukker og stivelse.

   1. Koldt vand og ispakninger: At anvende kolde vand- eller ispakninger på hovene kan bidrage til at reducere betændelse og smerte. Det kan være gavnligt at gentage denne proces flere gange om dagen for at opnå den bedste effekt.

   1. Tilskud og medicin: Din dyrlæge kan anbefale specifikke kosttilskud eller medicin til din hest for at hjælpe med at lindre symptomerne på forfangenhed. Disse tilskud kan omfatte smertestillende medicin, antiinflammatoriske midler eller tilskud.

   1. Hestens fodertilstand: Er hesten overvægtig er det vigtigt at få lavet en foderplan, der hjælper den med at tabe sig. Det er ikke gavnligt, at skære for meget ned på foderet – eller helt at stoppe med at fodre hesten, da dette vil nedsætte dens stofskifte. Derimod er mange små portioner fordelt på dagen, med lav sukker og stivelse vejen frem.
    Der findes også flere tilskud som kan hjælpe på blodsukkerreguleringen. Kom endelig ind i butikken og få en snak med vores foderkonsulent!

   1. Gradvis øget motion: Når hestens tilstand forbedres, kan gradvis motion være gavnligt. Det er vigtigt at arbejde sammen med din dyrlæge, evt. din smed eller en hesteekspert, for at skabe en passende træningsplan, der hjælper med at genopbygge hestens styrke og kondition. Ved at hesten taber sig nedsættes risikoen forat den bliver forfangen igen.

  Har du brug for råd og vejledning omkring foder til din hest?

  Foder og tilskud til heste kommer i et enormt stort udvalg, og det kan være svært at gennemskue hvilket produkt, der vil passe til dit og din hests behov. Er du i tvivl om hvad du skal vælge, er du velkommen til at kontakte PrimePets foderkonsulent Lea Lambek, hvor du vil få kvalificeret og uvildig rådgivning. Skriv eller ring til kundeservice, for at få fat i Lea.

  kundeservice@primepet.dk
  Tlf. 5383 8270

  Se også disse indlæg

  Nyhedsbreve

  Vil du gerne modtage vores nyhedsbreve, kan du udfylde nedenstående formular og trykke ‘Tilmeld dig’. Når du er tilmeldt, vil du automatisk modtage en e-mail fra os med bekræftelse på din tilmelding. Modtager du ikke vores nyhedsbreve, anbefaler vi, at du tjekker dit “spam-filter”, og tilføjer PrimePet som godkendt afsender. 

  Vi udsender max. 2-3 nyhedsbreve om måneden og du kan til enhver tid afmelde dig, ved at klikke på ‘Afmeld nyhedsbrev’ linket i bunden af de nyhedsmails du modtager fra os.

  Dine data behandles efter vores privatlivspolitik, som du kan læse mere om her.

  * Påkrævet
  Vælg dit yndlingsdyr (sæt et eller flere krydser)

  Opret din kundekonto

  Ved at oprette en kundekonto hos PrimePet er det nemmere for dig at handle næste gang. Det er gratis at være oprettet som bruger. Du logger blot på med din mail og kodeord, og dine leveringsoplysninger er klar. Du kan samtidig se alle dine fakturaer på tidligere køb på www.primepet.dk.

  Vil du være med i PrimePet Kundeklubben og få 10% rabat* samt mange andre fordele?

  Som medlem af PrimePet Kundeklub får du altid 10% rabat* på hele webshoppen, mulighed for at oprette abonnement på vores varer og du er først til at modtage unikke tilbud på mail.

  Vores PrimePet PLUS Kundeklub er særligt målrettet kunder i det Østlige Midtjylland. Med dette medlemskab får du også 10% rabat på hele webshoppen, mulighed for at oprette abonnement på alle varer i webshoppen, og dine ordrer bliver leveret GRATIS af vores egen chauffør/bil – uden vægtbegrænsning på din ordre!

  * 10% rabat gælder alle ikke-nedsatte varer.

  Dit medlemskab kan nemt opsiges med kun 5 dages varsel før hvert udløb (30 dage) .

  Læs mere om vores to attraktive medlemskaber her.

  Du kan også købe dit medlemskab nedenfor. Nemt, enkelt og hurtigt :)